PRK

Какво представлява PRK ?
PRK (photorefractive keratectomy) е лазерна процедура за корекция на зрението, при която безконтактно, ексимерен лазер въздейства върху повърхностните слоеве на роговицата, без да се засягат други очни структури. При PRK процедурата хирурга няма директно взаимодействие с тъканите на окото.
Действието на Ексимерният лазер се контролира от компютърна програма.
Роговична тъкан се отстранява чрез изпаряване, с цел постигане на желаната рефрактивна корекция.
След PRK на пациента се слагат контактни лещи, които след 3 – 4 дни се свалят. Повърхностните клетки на роговицата се самовъзстановяват от 4 до 7 дни след операцията. След операцията може да имате усещане за чуждо тяло в окото, болка, обилно сълзене, прекалена чувствителност към светлина първите три дни .
Необходимо ще бъде за определен период от време, поставяне на капки, за ускоряване процеса на заздравяване (антибактериални и противовъзпалителни) .
При PRK метода няма усложнения свързани с роговичното капаче, защото не се създава такова. При PRK не се използва скалпел, по време на лазерната процедура няма болка, няма разрез, по-безопасно е и има по-добри резултати.

prk lazer

 

 

 

 

 

 

 

 

Предимства на PRK
Не се уврежда окото
Кратко операционно време
Прогнозируем ефект
Стабилни резултати
За лица с тънка роговица за iLASIK / LASIK
При PRK дебелината на роговицата не намалява
PRK има еднакви и малко по-добри зрителни резултати в сравнение с LASIK
След PRK не се получава синдром на сухото око
Приложим метод и за лица над 40 годишна възраст
За професионални спортисти (бокс, карате)

Недостатъци:
 По- бавно възстановяване
Усложнение след PRK
Инфекция на роговицата – статистиката показва, че PRK инфекциите (обикновено повърхностни) са бързо и лесно лечими и в повечето случай не са последвани от проблеми със зрението ( в сравнение с LASIK инфекциите, които не са повърхностни и по-сериозни).

prk-lazer2

 

 

 

 

 

 Д-р Мете използва най-новият метод –комбинация PRK + Mitomycin, при което се постигат много добри резултати и по – бързо, по- безболезнено възстановяване.

Видео PRK лазерна корекция на късогледство и астигматизъм – очен хирург д-р Мустафа Мете