трансплантация на роговица

Оперативното лечение при трансплантация на роговица има за цел да замени увредената, потъмнялата или липсваща роговична тъкан с трансплантат от трупна роговица, като по този начин помогне за възстановяване на нормалната структура и физиологични свойства на засегнатото око.Роговичната кератопластика е сложна хирургична процедура, при която цялата роговица или увредена част от нея се заменя със здрава донорна тъкан.

трансплантация на роговица

 

 

 

При този тип трансплантация прогнозите са добри, тъй като имунната реакция от страна на организма и отхвърлянето са рядко явление. Това се дължи на факта, че роговицата не предизвиква имунен отговор.

Ако пациента е с бил с тотално потъмняване на роговицата, след извършване на трансплантацията той на практика възвръща веднага зрението си. На 3-4 ден, след махане на превръзките пациента вече може да вижда, а качеството на зрението се подобрява през следващите 2-3 месеца.

За извършването на трансплантация на роговица, е необходимо най-вече добра организация на тъканната банка и добър очен хирург.