Лазерна корекция на зрението

Какво е Лазерна корекция на зрението ?
Лазерната рефрактивна хирургия е едно от най-развиващите се направления в съвременната офталмология.
Лазерна корекция на зрението идва в помощ на лицата страдащи от късогледство, далекогледство, астигматизъм – известни като рефракционни аномалии.
Преди да решите да се подложите на лазерна корекция на зрението е задължителна консултацията с очен лекар.
Видове лазерни процедури за корекция на зрението :
PRK
LASEK
LASIK
iLASIK
При всички лазерни процедури за корекция на зрението се използва един и същ лазер, но се различават техниките, чрез които се достига до роговичните слоеве.
Лазерната корекция се извършва върху предната повърхност на окото – роговица.
Очната роговицата се състои от 5 слоя: Епител, Бауманова мембрана, Строма, Десцеметова мембрана и Ендотел. Характерно за роговицата е, че е прозрачна и се състои от добре организирани клетки и протеини, кръвоностни съдове липсват, но е богата на нервни окончания. „Храни се” от сълзите и течността в предната камера.
Преди операцията задължително се прави точен анализ на очната роговица ,сканира се и изследва внимателно с всичките й кривини и неравности.
Под роговицата трябва да има налична здрава тъкан, , тъй като при операцията се изпарява част от нея.
По време на самата операция се използват специални капки, така че няма да усещате нищо. След операцията се усещат бодежи, сърбеж, сълзене, зачервяване . Това са симптоми, които бързо отминават.

Vision Of Eyechart With Glasses

 

 

 

 

 

 

 

 

За кого е подходящо лазерното лечение ?

Вие сте подходящ кандидат ако сте :
Над 18 години
С късогледство до – 8 диоптъра, далекогледство до + 5 диоптъра или астигматизъм до -/+ 5
Нямали значителна промяна на диоптрите (най-много 0.5) през последната 1 година
Нямате друго заболяване на очите
Роговицата на очите трябва да бъде с достатъчна дебелина

Вие не сте подходящ кандидат ако сте :
Бременна или кърмачка
С признаци на кератоконус, колагенози
С автоимунно заболяване
С кардиологични проблеми
Диабетици
Лазерното премахване на диоптри не е подходяща за пациенти под 18 годишна възраст, защото до тази възраст човешкото око се развива и има възможност диоптрите да се възвърнат.
Лазерните процедури не се извършват при бременни и кърмачки , за да се нормализира нивото на хормоните в организма.

iLASIK

Intralase технология осигурява точни резултати и безопасност както за пациента, така и за лекаря.
При iLASIK процедурата се използва фемтосекунден лазер Intralase за точно създаване на роговично капаче, тук не се използва скалпел.
iLASIK процедурата осигурява по-безопасно и по-точно създаване на роговичното капаче.
От голямо значение е общото време, за което се извършва лазерната процедура. Основно стромата се състои от колагенови влакна. При по-продължително време на лазерната корекция, стромата се дехидратира.Лазерът при всеки свои изстрел ще премахва повече тъкан, отколкото при нормално хидратираната роговица. По-бързият лазер извърша процедурата за по-кратко време и върху една по-малко дехидратирана строма. Крайният резултат ще бъде по-точен и прогнозируем.
Преди лазерната корекция пациента ще бъде запознат с процедурата, след което ще трябва да подпише информирано съгласие.

Как протича процедурата?
Първо ще Ви бъде направен обстоен преглед. Ще се създава 3D карта на несъвършенствата на Вашите очи и ще се проектира точното лечение за всяко око.
Лазерната корекция се извършва в амбулаторни условия, използва се местен анестетик под формата на капки , за да не се усеща болка. Продължителност на процедурата – около 10 минути, като се променя формата на роговицата и се коригират несъвършенствата на окото ви.
Лазерът InterLase прави много тънко капаче от роговицата.
Създаденото капаче предоставя среда за да направа на iLASIK корекцията.
Вторият лазер се ползва за извуршване на корекцията на вашата роговица, възоснова на взетия очен отпечатък.
Лазерната корекция се прави изцяло от компютър, безопасно и безболезнено.
По време на процедурата пациентът трябва да следи определена точка. Неволните движения на окото се отразяват от специална следяща система нар. Eye tracker. Системата има определен обхват на действие – когато окото излезне извън обхват, лазерът автоматично спира и изчаква възстановяването на началната позиция.
След корекцията дискомфортът, който може да се очаква се изразява в обилно сълзене, парене, усещане за напрашено и др. Това са нормални реакции от страна на очите и отшумяват до няколко дни.
iLASIK процедурата се прилага ефективно при късогледство, далекогледство и астигматизъм, съобразена конкретно с индивидуалните особености на Вашето зрение.

prk lazer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRK

Какво представлява PRK ?
PRK (photorefractive keratectomy) е лазерна процедура за корекция на зрението, при която безконтактно, ексимерен лазер въздейства върху повърхностните слоеве на роговицата, без да се засягат други очни структури. При PRK процедурата хирурга няма директно взаимодействие с тъканите на окото.
Действието на Ексимерният лазер се контролира от компютърна програма.
Роговична тъкан се отстранява чрез изпаряване, с цел постигане на желаната рефрактивна корекция.
След PRK на пациента се слагат контактни лещи, които след 3 – 4 дни се свалят. Повърхностните клетки на роговицата се самовъзстановяват от 4 до 7 дни след операцията. След операцията може да имате усещане за чуждо тяло в окото, болка, обилно сълзене, прекалена чувствителност към светлина първите три дни .
Необходимо ще бъде за определен период от време, поставяне на капки, за ускоряване процеса на заздравяване (антибактериални и противовъзпалителни) .
При PRK метода няма усложнения свързани с роговичното капаче, защото не се създава такова. При PRK не се използва скалпел, по време на лазерната процедура няма болка, няма разрез, по-безопасно е и има по-добри резултати.

Предимства на PRK
Не се уврежда окото
Кратко операционно време
Прогнозируем ефект
Стабилни резултати
За лица с тънка роговица за iLASIK / LASIK
При PRK дебелината на роговицата не намалява
PRK има еднакви и малко по-добри зрителни резултати в сравнение с LASIK
След PRK не се получава синдром на сухото око
Приложим метод и за лица над 40 годишна възраст
За професионални спортисти (бокс, карате)

Недостатъци:
 По- бавно възстановяване
Усложнение след PRK
Инфекция на роговицата – статистиката показва, че PRK инфекциите (обикновено повърхностни) са бързо и лесно лечими и в повечето случай не са последвани от проблеми със зрението ( в сравнение с LASIK инфекциите, които не са повърхностни и по-сериозни).

 Д-р Мете използва най-новият метод –комбинация PRK + Mitomycin, при което се постигат много добри резултати и по – бързо, по- безболезнено възстановяване.

LASEK

LASEK процедурата се използва в случаите, в които не може да се прилага стандартния LASIK.
Операция протича с отделяне на повърхностният роговичен епителен слой с помощта на микрохирургичен нож и алкохолен разтвор. След това се използва ексимерен лазер, както при PRK и iLASIK, за преструктуриране на роговицата. Епителният слой в края на операцията се позиционира обратно.
След операцията докато прорастне епителът, на пациента се поставя се мека терапевтична контактна леща. След 3-4 дни епителът прораства, но цялостното му възстановяване става за около 3-6 месеца.
Тъй като дълбочината на срязване е по-малка, този метод е най-подходящ за лица , чиито роговици са прекалено тънки или плоски за LASIK процедурите.
Подходящата за вас процедура може да се определи само след обстоен преглед и консултация с очен лекар, при което ще се изготви индивидуален план за лечение.

MoS2 Template Master

 

 

 

 

 

 

 

 

PTK
При Фототерапевтична кератектомия PTK (Phototherapeutic Keratectomy), с помоща на ексимерен се третират повърхностни роговични дегенерации, мътнини и белези.
При PTK се отнема еднакво дебел слой по цялата повърхност на роговицата, за да се премахнат съществуващите мътнини, без да се индуцира диоптрична корекция.
Разликата с останалите рефрактивни процедури е при планирането на аблацията (отрязване).
Преди използването на ексимерния лазер се определя оптичната зона, в която ще се извърши аблацията. Определянето на зоната трябва да се извърши прецизно, за да не се стигне до следоперативни оплаквания като отблясъци или ореоли около светлинни източници при полумрак и мрак.
След операцията пациента трябва да използва :
Антибактериални капки за очи
Контактни лещи
Тъмни очила
Болкоуспокоителни

При всеки пациент възстановяването на зрението след лечението е напълно индивидуално.

LASIK

Лазерната процедура за корекция на зрението LASIK традиционно включва две основни стъпки за преструктуриране на роговицата и подобряване на зрението:
1. Създаване на роговично капаче – с помощта на микрокератом се извършва частично срязване на горната част от роговицата под формата на капаче, което се нагъва назад и дава достъп до средния слой на роговицата.
2. Прилагане на ексимерен лазер за преструктуриране на роговицата.
След това в края на операцията създаденото капаче се връща в първоначалната си позиция.
Като всяка хирургична процедура LASIK процедурата също има рискове.
Създаването на роговичното капаче е част от процедурата LASIK, като се с използва механичен инструмент – хирургически нож за създаване на роговичното капаче.

lasik eye

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Усложнения след LASIK

Неравномерно създадено капаче
Незакрепено капаче
Увреждане на очните тъкани
Епително врастване
Епителни дефекти
Увреждане на роговичните нерви
Кръвоизливи
Дифузен ламеларен кератит (DLK)
Синдром на сухото око
Ореоли, отблясъци, сенки

След появата на IntraLASIК (ilasik) технологията очните хирурзи в цял свят вече избягват използването на метода lasik, заради докладваните от пациенти дългосрочни усложнения и незадоволителни зрителни резултати.