Кератоконус

Какво е кератоконус?

Терминът Кератоконус произлиза от двете гръцки думи “kerato” което означава – роговица и “konos” – конус.
Кератоконус – двуочно прогресично заболяване, при което в роговицата, колагеновите влакна от които се състои имат по-малък брой връзки помежду си, изтънява и придобива формата на конус. В последствие се появява неправилен роговичен астигматизъм, който се коригира трудно с очила или контактни лещи.

keratoconus3

 

 

 

 

 

Симптоми кератоконус

Обикновено първите симптоми се появяват в младежка възраст (16-30 г.), като в началото се променят периодично изписаните очила или контактни лещи.

Зрителната острота силно намалява.

Причини за възникване на кератоконус

Въпреки обширните изследвания, които са правени, причините за възникване на заболяването остават неисвестни.

Предполагаеми причини : генетическа предразположеност, травми на роговицата, стрес.

Лечение на кератоконус

Очила и контактни лещи
В началния стадий на заболяването пациентът обикновено няма никакви оплаквания, диагноза може да се постави само със специални методи за изследване.
При напредването на възрастта започват да се появяват нарушения на зрението и необходимост от астигматични очила, които се налага да се сменят доста често.
При напреднал стадий е невъзможно осигуряване на добро зрение с очила и се налага използване на твърди контактни лещи. В крайният стадий на заболяването става невъзможно корекцията с очила и твърди контактни лещи.

Сross-linking
Метода Сross-linking (Крослинкинг)  води до увеличаванена на броя на връзките между колагеновите влакна в роговицата, в резултат на комбинираното въздействие на фотосенсибилизиращо вещество (рибофлавин) и ултравиолетови лъчи.
Метода води до забавяне или спиране развитието на заболяването.

При около 15-20% от случаите може да се стигне до трансплантация на роговица, която да подобри в известна степен зрителната острота.

crosslink

 

 

 

 

 

Кераринг – интрастромален роговичен сегментен пръстен, който се имплантира в роговична строма по специфична хирургична техника за намаляване на рефракционни аномалии, които са свързани с нарушения на роговицата.
Правилното имплантиране на кераринг, изисква задълбочена оценка на топографски и други условия, на роговицата, в допълнение завършва с офталмологичен преглед.
Метода се прилага в следните случаи:
При пациенти с кератоконус, които имат непоносимост към контактни лещи;
Прогресиращ кератоконус;
Прoзрачна корнея (в корнеята не трябва да се намират петна)
Нередности на роговичната повърхност след травма в резултат на нерегулярен астигматизъм;

iintacs_keratoconus

 

 

 

 

 

Как протича процедурата Cross-Linking?

Крослинкинг е процедура без болка, използва се местна упойка под формата на капки. Чрез отстранява на част от епитела в окото се слагат капки рибофлавин (витамин В2), след което роговицата се облъчва с ултравиолетови лъчи.
Поставя се мека контактна леща, която след една седмица се сваля.
Крослинкинг се прави с цел увеличаване на брой връзки между колагеновите влакна на роговицата, което води до по-здрава роговица и спиране или забавяне на развитието на болестта
От 3ти – 6ти месец се получава оплоскостяване на роговицата и съответно подобряване на зрение. Крайният резултат е на лице 12 месеца след процедурата крослинкинг.

Подходящи пациенти за Cross-Linking

Подходящите кандидати трабва да са навършили 18 години и да не са прекарали вирусна инфекция на роговица.

keratoconus2

 

 

 

 

 

Противопоказания за Cross-Linking

Непоносимост към Рибофлавин (Витамин В2)
Много тънка роговица
Бременни

 

Видео Cross – Linking за лечение на Кератоконус – очен хирург д-р Мустафа Мете